Winkels en appartementen voormalig postkantoor Nijmegen

Het hoofdpostkantoor van Nijmegen stamt uit 1908 en heeft de status van gemeentelijk monument. Het gebouw naar ontwerp van de vermaarde architect C.H. Peters is getransformeerd tot supermarkt met 26 starterswoningen. Naast het gerenoveerde deel zijn nieuwe appartementen in houtskeletbouw toegevoegd. De nieuwe gebruiksfunctie is in evenwicht gebracht met de cultuurhistorische waarde. Op de begane grond is een supermarkt met dagwinkels gesitueerd. In het monumentale L-vormige bouwdeel zijn op de verdieping 14 huurappartementen ontworpen op een stramien van vier meter, strokend met de oorspronkelijke structuur van het gebouw. In de appartementen zijn de drie verdiepingen door middel van vides met elkaar verbonden. Aan de binnenzijde van dit L-vormige bouwdeel is de minder interessante bebouwing vervangen door nieuwbouw met daarin 12 appartementen, elk van twee etages op dezelfde stramienmaat als de oudbouw. Alle appartementen worden ontsloten vanuit een hofruimte gelegen op de 1e verdieping tussen de oudbouw en de nieuwbouw. In de bestaande wand langs deze hofruimte zijn de entrees naar de woningen ‘uitgesneden’ en zijn de aanhechtingen van het verwijderde deel zichtbaar, als ‘stille getuigen’ van de ingreep.

 

Projectgegevens

Projectnummer: 05.03

Opdrachtgever(s): Talis

Oplevering: 2008

Oppervlakte (bvo): 4900 m²

Bouwkosten: € 4.370.000

Prijzen & nominaties: Nominatie BNA gebouw van het jaar 2009